6 NAJBOLJIH hibridnih rasa kokoški!

0

Skoro sve moderne kokoške koje danas znamo rezultat su pažljivo ukrštenih vrsta u prošlosti. Međutim, priča se tu ne završava – postoji toliko mogućnosti za ukrštanje koje imaju mnogo prednosti. Ponekad mešanje dve sjajne rase rezultira još boljom piletinom, zbog čega se ukrštanje dešava neprestano, čak i danas u masovnim komercijalnim razmerama.

Cornish Cross

Korniš kros potiče iz Kornvala u Engleskoj, a spada u brojlere. Nastala je ukrštanjem crvenog korniša i bele plimutske kokoške.

Ovu vrstu je razvila Silija Stil iz Delavera, kako bi proizvela velike količine mesa za vrlo kratko vreme. Da je uspela u tome govori i činjenica da su korniš kros džinovske bele ptice koje su za trpezu spremne za svega šest do devet nedelja od momenta kad se izlegu. Većina je dostupna u tri varijante, Ross 308, Cobb500 ili Ross708.

Ross308 i Cobb500 su prilično slični, sa većim grudima i više belog mesa, i spremni su za obradu nešto brže od Ross708. Ross708 ima više tamnog mesa, a meso im je bolje raspoređeno po celom telu, imaju i velike noge i krila, sa manjim naglaskom na prsa.

Ako odlučite da uzgajate korniš kros, morate biti spremni da ih iskasapite najkasnije za devet ili deset nedelja. Rastu neverovatno brzo, a njihove noge i organi neće pratiti njihovu stopu rasta nakon ovog perioda. Ove ptice su odličan način da brzo napunite svoj zamrzivač domaćom piletinom.

Mnogi ljudi odlučuju da uzgajaju pedeset do sto godišnje, tako da mogu da jedu jednu do dve kokoške nedeljno, tokom cele godine. Ovo možete da uradite u jednom jatu ili da gajite nekoliko manjih grupa periodično tokom cele godine.

Većina da od 1,3 do 2,3 kg čistog mesa, nakon se iskasapi 2,7 do 4,5 kg žive vage.

Golden comet

Zlatna kometa (golden comet) se javlja u više varijacija, a obično je svetlo-smeđa. Poznata je po izuzetnoj sposobnosti da da velike količine jaja.

Zlatne komete polažu oko 330 srednjih do velikih svetlosmeđih jaja godišnje. Ako niste svesni, to je PUNO jaja. Za kontekst, pogledajte koliko jaja njihove „roditeljske rase“ obično polažu godišnje:

Rhode Island Reds polažu oko 300 jaja godišnje
New Hampshir Reds polažu oko 300 jaja godišnje
Cherri Eggers polažu oko 300 jaja godišnje
White Rocks polažu oko 280 jaja godišnje
Rhode Island Whites polažu 200 do 250 jaja godišnje

Zlatne komete su razvijene za komercijalnu upotrebu, ali su ušle u dvorišta širom sveta. Počinju da nose oko četvrtog meseca i polažu u proseku jedno jaje dnevno dok ne napune dve godine; nakon toga njihova proizvodnja naglo opada. Većina živi samo do četiri godine.

 

Black star

Ova rasa kokoški je veoma druželjubiva, umiljata, tiha i odlična je opcija za domaćinstva sa malom decom jer je veoma tolerantna.

Ova rasa pilića je takođe kreirana u cilju povećanju proizvodnje jaja. Stvorene 1945. godine, odmah po završetku Drugog svetskog rata, ove ptice su trebale da učine racionalnu ishranu mnogo podnošljivijom. Naučnici u živinarstvu su ukrstili crvenog petla sa Roud Ajlenda ili crvenog petla iz Nju Hempšira sa kokošom Plimouth Rock. Polažu 250 jaja godišnje.

Iako ovo nije količina koju postiže Golden Comet ili Rhode Island Reds, ova jaja su velika i imaju najbolji odnos konverzije hrane, što znači da nećete morati da hranite ove kokoške ni približno toliko da bi ostale zdrave.

Povrh svega, ovim pticama uopšte ne smeta kada ih držite unutra.

Pearl Star Leghorn

Ove kokoške imaju prelepo šareno perje koje je braonkastocrno u blizini vrata i bledi u kremasto, smeđe-sivo telo sa suptilnom crvenkastom nijansom.

Svake godine polažu 250 do 300 velikih krem jaja, što je dosta s obzirom na njihovu malu veličinu od oko 2kg. Iako su male, bolje se snalaze u hladnijim klimatskim uslovima nego u toplim.

Ako želite manju kokošku koja će vam obezbediti puno jaja i pratioca da vam skače u krilo kada sedite na verandi, Pearl Star Leghorn je kokoška hibridne rase za vas.

Dominant Copper

Dominant copper se uzgaja zbog njihove boje jaja i količine jaja koju proizvodi.

Dominant Copper svake godine polažu impresivnih 250 do 200 jaja, tamno braon do bakarne boje. Same ptice su lepe – imaju crni, mesingani izgled sa ultra-sjajnim perjem koje reflektuje mnogo svetlosti i sjaja.

Ponekad imaju ljubičasti ili prelivajući zeleni sjaj na krilima, leđima, vratu i repnom perju. Neki imaju pernate noge, dok drugi nemaju.

One su tihe, lako se održavaju i sjajni su sakupljači hrane koji će očistiti dvorište od buba i stvaraju mnogo lepih jaja svake godine.

Blue Plymouth Rock

Andaluzijski petao paren sa kokošom Barred Rock stvara neverovatnu Plimouth Blue Rock. Ova ptica je prilagoljiva toplim i hladnim temperaturama i ima divno izraženu plavkastu, sivkastu, lavandastu boju. Glava joj je tamnija, kao gruela, a noge tamnije smeđe nijanse.

Većina kokošaka Blue Plimouth nosi neverovatnih 300 velikih, do izuzetno velikih smeđih jaja. Ovaj vrsta osigurava da će vaša korpa za jaja ostati puna skoro cele godine.

Uspevaju u skoro svakom okruženju, bilo da su zatvorene ili im je dozvoljeno da slobodno lutaju ceo dan.

 

 

Izvor: agromedia/The Happy Chicken Coop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *