18 predivnih stvari koje možda ne znate o KRAVAMA!

0

Krave obično ne dobijaju zasluge za bilo šta što nije obezbeđivanje mleka i mesa na šta se veliki deo sveta oslanja. Oni su inteligentne, veoma društvene životinje, a u nekim delovima sveta su čak poštovane kao sveta stvorenja. Izdvojili smo za vas 18 činjenica o kravama koje će vam pomoći da vidite ove nežne divove u novom svetlu.

Krave vode poreklo iz Turske

Domaće krave su potomci divljih volova poznatih kao aurohovi, a prvi put su pripitomljene u jugoistočnoj Turskoj pre oko 10.500 godina. Druga podvrsta, koja se ponekad naziva zebu govedo, kasnije je pripitomljena pre oko 7.000 godina u Indiji.

Dok su divlji aurohovi izumrli 1627. godine zbog prekomernog lova i gubitka staništa, njihova genetika živi u brojnim potomcima, uključujući i domaće krave.

Sa kravama delimo mnogo genetike

Kada su naučnici 2009. mapirali goveđi genom, otkrili su da goveda imaju oko 22.000 gena. Od toga, 80 odsto gena dele sa ljudima.

Krave simbolizuju bogatstvo

Reč „stoka“ potiče od staro-francuskog „chatel“, što znači vlasništvo. U mnogim delovima sveta stoka ostaje i dalje simbol ekonomskog bogatstva.

Vole da lenčare

Krave provode 10 do 12 sati dnevno ležeći, ali veći deo vremena ne spavaju već se zasluženo odmaraju i opuštaju.

Zapravo, prosečna krava spava samo oko četiri sata dnevno, obično u kratkim sekvencama tokom dana. Studije spavanja su takođe pokazale da, kao i kod ljudi, nedostatak sna može uticati na zdravlje krave, produktivnost i ponašanje.

Krave vole da se igraju

Krave se bave svim oblicima igre koje postoje kod drugih sisara, uključujući igru sa stvarima kao što su lopte, trčanje, kao i različite igre koje podrazumevaju interakciju sa drugim vrstama.

Pune su gasova

Kada krave vare hranu, fermentacija dovodi do proizvodnje velike količine metana. Goveda proizvode 250 do 500 litara gasa dnevno, i to je snažniji gas staklene bašte od ugljen-dioksida. Stočarstvo je odgovorno za 14,5 procenata svih emisija, a goveda i mlečna goveda nadmašuju sve ostale stoke kao emiteri metana.

Iz ovog razloga, smanjenje potrošnje mesa i mlečnih proizvoda je dokazano efikasan način za borbu protiv globalnih klimatskih promena.

Pažnja povećava laktaciju

Istraživači su otkrili da ako kravi date ime i tretirate je sa poštovanjem i pažnjom, ona će proizvoditi i do 250 litara mleka više godišnje.

Vole da se maze

Baš kao i psi i drugi ljubimci, krave uživaju u maženju, bilo da ih češkate po glavi, vratu ili leđima. Pošto im to veoma prija i utiče na njihovo opšte stanje, mnogi farmeri širom sveta na svojim posedima imaju mašinu koja se zove ,,srećna krava”.

Krave imaju neobičnu sposobnost orijentacije

Studija koju su sproveli istraživači Univerziteta Duisburg-Esen u Nemačkoj otkrila je da krave imaju tendenciju da budu okrenute prema severu ili prema jugu kada pasu ili se odmaraju, bez obzira na položaj sunca ili smer vetra. Autor studije kaže da je orijentacija u odnosu na magnetne polove nedovoljno proučavana kod sisara; zašto ga krave koriste ostaje misterija.

Imaju širok vidokrug

Goveda imaju vidokrug od neverovatnih 330 stepeni, sa mrtvim uglovima samo ispred i iza njih.

Imaju najbolje prijatelje

Krave imaju omiljene prijatelje i pod stresom su kada se razdvojene od svojih drugara. U studiji u kojoj su mereni otkucaji srca i nivoi kortizola, istraživači su zaključili da junice, kada su uz svog voljenog partnera, imaju niži nivo stresa i mirnije otkucaje srca.

Krave su sjajni plivači

Da su krave sjajni plivači pokazao je i primer tri krave koje su dospele na naslovne strane kada su otkrivene na nacionalnoj obali Kejp Lukaut na spoljnim obalama Severne Karoline u SAD-u. Nekoliko krava je nekoliko meseci ranije u more odneo uragan Dorijan, a veruje se da su preplivale bar 8 km da bi pronašle sigurnost kopna na Kejp Lukautu.

Ne vide crvenu boju

Tvrdnja da bikovi napadaju kada vide crvenu boju jednostavno nije tačna. Boja ih ne ljuti; u stvari, krave su daltonisti u odnosu na ljudske standardime i nemaju čak ni receptor mrežnjače koji može da obradi crvene nijanse. Razjarenom biku, jarkocrveni ogrtač samo izgleda kao mutna žućkasto siva. Kada matador ubedi bika da juriša, odgovor životinja najverovatnije izaziva pomeranje zastave ili ogrtača kojim se maše.

Krave mogu komunicirati različitim dijalektima

Nakon što je grupa farmera primetila da njihove krave muču na različite načine, stručnjaci za jezike su utvrdili da „u malim populacijama, kao što su manja stada, nailazite na prepoznatljive dijalektičke varijacije na koje najviše utiče grupa u kojoj se nalaze“.

Imaju velike noseve

Krave imaju odličan njuh i mogu da otkriju mirise na udaljenosti do preko 9 km.

Jedan stomak sa četiri pregrade

Iako se često kaže da krave imaju četiri stomaka, to tehnički nije tačno. Krave imaju jedan veoma veliki stomak sa četiri različita odeljka, od kojih svaki ima različitu funkciju.

Goveda provode oko osam sati dnevno uzimajući hranu. Uzimaju je svojim grubim jezikom prekrivenim rožnastim tvorevinama, a njihovi sekutići im omogućavaju da pasu travu kontra od dentalne ploče.

Blagim pokretom glavom unazad olakšavaju sebi sečenje trave. Na taj način goveda mogu izabrati koju će hranu jesti, a to je očigledno na mestima gde pasu, jer će za sobom ostaviti mnogo odbačene trave.

Digestivni trakt kod domaćih goveda je karakterističan za preživare. Odlikuje ge prisustvo tri predželuca, buraga, mrežavca i listavca, kao i pravog želuca, sirišta. Burag je veoma značajan za preživare, jer se u njemu nalaze bakterije koje omogućavaju razlaganje celuloze, osnovne komponente trave. P

Prvi odeljak kroz koji prolazi hrana je burag ili rumen. Prosečan kapacitet goveđeg želuca je od 135 do 180 L, a od ukupne zapremine buragu pripada 80%. Zidovi buraga su obloženi jakim mišićnim invaginacijama. U jednom kubnom santimetru buraga se nalazi između 15 i 20 milijardi mikroorganizama. Ovi mikroorganizmi razgrađuju ugljene hidrate koji se nalaze u životinjskoj hrani, formirajući pri tom kratkolančane masne kiseline, koje se apsorbuju kroz zid buraga.

To je glavni izvor energije koja se koristi u metabolizmu goveda. Mlečne masti su uglavnom formirane iz sirćetne, propionske i buterne kiseline, što predstavlja redom 60%, 20% i 15% kratkolančanih masnih kiselina, ali proporcije variraju u zavisnosti od obroka. Listavac apsorbuje vodu i masne kiseline nastale tokom fermentacije u buragu.

Sveta životinja

Krave u kulturama sa hinduističkom većinom često slobodno lutaju ulicama i učestvuju u prazničnim tradicijama. U nekim slučajevima postoje zakoni koji štite krave od povreda. Najstroži od njih nalaze se u centralnoj indijskoj državi Madja Pradeš, gde kazne za ubistvo krave uključuju sedam godina zatvora, a političari su formirali „Ministarstvo za krave“ kako bi osigurali dobrobit životinje koja ima status svete u njihovoj veri.

Neke krave vrede koliko i njihova težina u zlatu

Godine 2023, jedna krava postala je najskuplja krava na svetu kada je jedna trećina vlasništva krave prodata na aukciji u Aranduu, u Brazilu, za 1,44 miliona dolara, čime je njena ukupna vrednost procenjena na neverovatnih 4,3 miliona dolara.

Rekordna transakcija ukazuje na genetske kvalitete rase goveda Nelore, kao i na potražnju za visokokvalitetnim životinjama sa izuzetnim genetskim karakteristikama.

Cena krave ,,Viatina-19 FIV Mara Imóveis” se smatra novom prekretnicom za Nelore, rasu krava visoko cenjenu širom sveta zbog svojih kvaliteta.

Karakteriše ih svetlo belo krzno, labava koža i velika lukovičasta grba iznad ramena, a veoma je otporna na toplo vreme. Njihovo belo krzno igra veliku ulogu u tome, jer reflektuje većinu talasnih dužina svetlosti, kao i činjenica da su njihove znojne žlezde duplo veće i 30 odsto brojnije od onih kod većine evropskih rasa.

 

Izvor: agromedia/Tree Hugger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *