U Sarajevu otvoren humanitarni bazar za narod Palestine

0

U sklopu bazara se prodaje hrana i kafa čiji će se prihodi predati narodu Gaze koji se nalazi u humanitarnoj krizi

Foto: Elman Omić/Anadolu

Sarajevo
U Sarajevu je u petak otvoren humanitarni bazar za narod Palestine koji Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini organizuje danas i sutra u koordinaciji sa Udruženjem civilnih žrtava rata “Svjetlost”, javlja Anadolu.

Humanitarni baza se održava na adresi Sutjeska 24, i biće otvoren u petak i subotu do 18 sati.

U sklopu bazara se prodaje hrana i kafa čiji će se prihodi predati narodu Gaze koji se nalazi u humanitarnoj krizi kao posljedica izraelskih napada.

“Momci i djevojke iz BiH koji su nam pomogli da organizujemo skup podrške palestinskom narodu dali su ovakvu ideju i potrudili su se da organizujemo bazar. Ovo je simboličan gest i častan s njihove strane koji mi cijenimo i samo da bude aktivnosti da palestinsko pitanje bude prisutno. Kroz ovaj bazar želimo poslati poruku našem narodu, djeci da nisu sami u ovim teškim momentima.”, rekao je Majed Maarouf, predsjednik Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pozvao je sve osobe koji su u mogućnosti da prisustvuju ovom plemenitom događaju i da daju svoju simboličnu podršku stanovnicima Gaze.

“Građani mogu kupiti sve što je izloženo, mogu i ne moraju platiti, važno je samo da se pojave. Nije stvar u novcu, koliko će se skupiti, nego u samom gestu, jer puno znači da pošaljemo poruku Palestini da nisu usamljeni”, rekao je Maarouf.

Među brojnim građanima Sarajeva koji su od jutarnjih sati odlučili svratiti i dati svoj doprinos je i 83-godišnja Sevleta Grbo koja je o humanitarnom bazaru saznala preko medija.

“Rekoh da učestvujem i dam šta bilo. Uhar je šta god. Svakom preporučujem, koliko god može da učestvuje i pomogne narodu tamo. Užasno je, ne mogu naveče ni gledati scene. Emotivna sam strašno”, rekla je Grbo koja živi od penzije supruga.

Svi prihodi humanitarnog bazara će se uručiti na humanitarni račun Palestinske zajednice u BiH.

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula je humanitarni broj putem kojeg građani BiH mogu donirati tri konvertibilne marke narodu Palestine.

Humanitarni broj na koji građani mogu zvati je 090 292 000 (samo za BH Telecom). Pomoći se može i direktno uplatom na žiro račun kod BBI Banke, broj računa: 141-311-53200039-07 (primalac Udruženje Palestinska zajednica u BiH, Džinina 4, Sarajevo – s naznakom “Pomoć za Palestinu”).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *