Šef Hezbolaha Hasan Nasralah održaće prvi govor o ratu između Izraela i Gaze

1

Očekuje se da će se Hassan Nasrallah, vođa libanonske šiitske islamističke grupe Hezbollah, obratiti svojim sljedbenicima u petak, što je njegov prvi javni komentar od izbijanja rata između Izraela i Hamasa.

Nasralahovi govori se prikazuju širom zemlje i gledaju ih hiljade pristalica

Govor će vjerovatno ukazivati ​​na sljedeće poteze grupe, jer su njeni borci i izraelska vojska uključeni u intenzivne napade na libanonsko-izraelsku granicu.

To je izazvalo bojazan da bi ovo područje moglo postati još jedan front u sukobu.

Do sada je, međutim, nasilje uglavnom obuzdano.

Otkako je Hamas izveo napade na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 1.400 ljudi, Liban je bio na ivici i pomno prati Hezbolah.

Grupa je pojačala svoje napade na Izrael, koji je uzvraćao. Ali obje strane su očigledno poduzele korake kako bi izbjegle opasnu eskalaciju, a većina napada je ograničena na granično područje.

To bi se, međutim, moglo promijeniti.

Izrael nastavlja svoju kopnenu invaziju na Gazu, s ciljem eliminacije Hamasa, dok je broj Palestinaca ubijenih na toj teritoriji premašio 9.000, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja.

Hamas je u međuvremenu više puta pozivao svoje saveznike da se pridruže borbi, a mnogi se pitaju hoće li Hezbollah odgovoriti na te pozive.

Hezbolah – koji, kao i Hamas, Velika Britanija, SAD i drugi smatraju terorističkom organizacijom – najveća je politička i vojna sila u Libanu. To znači da odluke grupe odjekuju daleko izvan njene baze podrške, a mnogi ovdje i drugdje sa strepnjom čekaju Nasralahov govor – sljedbenici i neprijatelji.

Nasralahovo boravište, kao i uvijek, ostaje misterija.

Njegovo obraćanje biće emitovano na javnim projekcijama koje grupa organizuje širom zemlje, a Hezbolah ga predstavlja kao značajan trenutak. Poduzeli su neobičan korak da su to objavili pet dana unaprijed i ranije ove sedmice objavili dramatične kratke video-snimke s Nasrallahom, što je podstaklo očekivanje velike objave.

 

Nasralahova igra pogađanja

Mnogi u Libanu i dalje se sjećaju razornog jednomjesečnog rata koji je Hezbolah vodio protiv Izraela 2006. i brinu se da bi ta grupa mogla uvući zemlju u novi sukob.

Jedan od Hezbolahovih ciljeva je uništenje Izraela, koji tu grupu vidi kao strašnijeg neprijatelja od Hamasa. Hezbolah ima ogroman arsenal oružja koje uključuje precizno navođene projektile koji mogu pogoditi duboko u izraelsku teritoriju, i desetine hiljada dobro obučenih boraca.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je odgovor “nezamislive” veličine ako Hezbolah otvori drugi front u sukobu. A SAD, koje su navodno pozvale Izrael da ne pokreće napad velikih razmjera na grupu, poslale su dva nosača aviona u istočni Mediteran kako bi spriječili širenje sukoba.

Rat punih razmjera bio bi katastrofalan za Liban, a za njega postoji mala podrška u javnosti izvan Hezbolahovih sljedbenika. Zemlja pati od višegodišnje ekonomske krize, a politički ćorsokak ostavio ju je bez pravilno funkcionalne vlade.

Drugi scenario – možda najvjerovatniji, kažu neki posmatrači – je povećanje napada grupe, signalizirajući odgovor na Hamasove pozive, dok borba ostaje ograničena na sjeverni Izrael.

Bidenova administracija također, u javnosti i preko pozadinskih kanala, upozorava Iran da ne eskalira situaciju. Iran podržava takozvanu Osovinu otpora, savez koji uključuje Hezbolah – njegovu najvažniju snagu – kao i milicije u Iraku, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Hutije u Jemenu i Hamas.

Nije jasno koliki direktan uticaj Teheran ima na grupe, ali je malo verovatno da će doneti neke značajne odluke bez iranskog blagoslova.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je u nedjelju da su izraelski “zločini prešli crvene linije, što bi moglo natjerati sve da preduzmu akciju”. Vašington, dodao je, “traži da ne radimo ništa, ali oni nastavljaju da daju široku podršku Izraelu”.

Izvor blizak Hezbolahu rekao mi je, pod uvjetom da ostane anoniman, prošle sedmice da Nasrallah – koji je poznat po svojim ljutitim antiizraelskim i antiameričkim govorima – pomno prati situaciju i da je ostao u stalnom kontaktu s vojnim vodstvom grupe, uprkos njegovom javnom ćutanju.

“Hezbolah prati sve detalje”, rekao je izvor. “Stalno prave kalkulacije.”

1 thought on “Šef Hezbolaha Hasan Nasralah održaće prvi govor o ratu između Izraela i Gaze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *