Saudijska Arabija osuđuje sugestije o prisilnoj migraciji Palestinaca iz Gaze

0

Kraljevina izražava široko obuhvaćeno ogorčenje, predlozima, krajnje desničarskih ekstremističkih ministara u izraelskoj vladi

RIJAD: Saudijska Arabija je u četvrtak izazvala široku osudu sugestija krajnje desničarskih ekstremističkih ministara u izraelskoj vladi da Palestince treba primorati da migriraju iz Gaze.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir pozvao je na „rešenje za podsticanje emigracije stanovnika Gaze“ i ponovno uspostavljanje izraelskih naselja u palestinskoj enklavi, dan nakon što je ministar finansija Bezalel Smotrič dao slične komentare.

Saudijska Arabija “kategorički osuđuje i odbacuje komentare dvojice ministara”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak. Kraljevina je pozvala međunarodnu zajednicu da deluje suočeno sa „upornošću u kršenju međunarodnog prava“ izraelske vlade.

Katar je takođe “najoštrije osudio” komentare dvojice ministara.

 

Politika kolektivnog kažnjavanja i prisilnog raseljavanja koju praktikuju okupacione vlasti protiv stanovnika Gaze neće promeniti činjenicu da je Gaza palestinska zemlja i da će ostati palestinska“, saopštila je Doha.

Kuvajt je upozorio na „izraelske planove da raseljavaju stanovnike Gaze posebno, kao i palestinski narod uopšte“. UAE, koji su normalizovali veze sa Izraelom 2020. godine, takođe su „najoštrije osudili ekstremističke izjave“ dvojice ministara.

Ujedinjeni Arapski Emirati su izrazili svoje „kategoričko odbijanje takvih uvredljivih izjava i svih praksi… koje prete dalju eskalaciju i nestabilnost u regionu“.

SAD, Francuska i EU takođe su osudile ove komentare.

Oba ministra su notorno antipalestinska. Ben-Gvir je osuđen za podržavanje terorizma i optužen je za govor mržnje. Smotrič živi u ilegalnom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali i negira postojanje palestinskog naroda.

Objavio: ARAB NEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *