SAD i Velika Britanija odbile jedan od najvećih napada Huta na Crvenom moru

0
HMS Diamond

Britanski ratni brod i američke snage uništile su “više dronova” koje su lansirali borci Huta koje podržava Iran u Crvenom moru, rekao je britanski ministar odbrane.

Grant Shapps je rekao da je to bio najveći napad militanata u regionu do sada, sa dronovima koji su se uputili ka HMS Diamondu, razaraču Tip 45 koji je UK rasporedio da pomogne u zaštiti komercijalnih brodova.

Izvori su rekli za Skaj njuz da je sedam dronova Huta oborio HMS Diamond.

U izjavi za platformu X, gospodin Šaps je rekao: „Preko noći, HMS Diamond, zajedno sa američkim ratnim brodovima, uspešno je odbio najveći napad Huta koje podržava Iran do sada u Crvenom moru.

„Razmeštajući rakete i topove Sea Viper, Dajmond je uništio više dronova za napad koji su se kretali prema njoj i komercijalnim brodovima u toj oblasti, bez štete za Diamond ili njenu posadu.

„Velika Britanija je, zajedno sa saveznicima, ranije jasno stavila do znanja da su ovi ilegalni napadi potpuno neprihvatljivi i ako se nastave, Huti će snositi posledice.

„Preduzećemo mere potrebne da zaštitimo nevine živote i globalnu ekonomiju.

Huti, koje podržava Iran, kažu da su napadi usmjereni na okončanje vazdušne i kopnene ofanzive na pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Koalicija nacija predvođena SAD patrolira Crvenim morem kako bi pokušala da spreči napade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *