Putin: SAD sve uključeniji u rat u Ukrajini, slanje ATACMS-a bila greška

0

Ruski predsjednik rekao je tokom posjete Kini da odluka Washingtona da opskrbi Kijev raketama dugog dometa ‘samo produžava agoniju’ za Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su Sjedinjene Američke Države sve uključenije u rat u Ukrajini te da su pogriješile kad su joj dali rakete dugog dometa ATACMS, javlja Hina.

Putin je na konferenciji za medije tokom posjete Kini rekao da je kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu rekao „neke detalje” o Ukrajini.

Kazao je kako su „vanjski faktori” i „zajedničke prijetnje” poslužile samo za jačanje rusko-kineske saradnje.

Ruski predsjednik rekao je da odluka Washingtona da opskrbi Ukrajinu ATACMS-om, što je Kijev potvrdio u utorak, „samo produžava agoniju” za Ukrajinu.

„Prvo, to samo uzrokuje štetu i stvara dodatnu prijetnju. Drugo, mi ćemo naravno uspjeti odvratiti te napade. Rat je rat”, nastavio je Putin.

Greška SAD-a

„No najvažnije, tome fundamentalno nedostaju kapaciteti da imalo mijenja situaciju na liniji kontakta. To je još jedna greška SAD-a.”

Ukrajina od početka sukoba od SAD-a traži sisteme ATACMS kako bi prekinula ruske opskrbne linije, napala zračne baze i željezničku mrežu na okupiranom teritoriju.

„Greška veće skale, koja još nije vidljiva ali od velike je važnosti, je da SAD postaje sve snažnije lično uključen u sukob. I neka niko ne kaže da nemaju ništa s tim. Mi vjerujemo da imaju”, naglasio je Putin.

Istaknuo je da je dobro da je Zapad počeo govoriti o potrebi rješavanja ukrajinske krize mirnim putem, ali nije naveo primjere za to.

Rusija dugo govori da je spremna pregovarati, ali samo ako Kijev prihvati „novu stvarnost”, odnosno okupaciju šestine ukrajinskog teritorija.

Kijev insistira na potpunom povlačenju ruskih snaga, uključujući s Krima koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *