Pravnosnažno osuđeni gradski funkcioneri u Novom Pazaru zbog zloupotreba

0

Apelacioni sud u Kragujevcu pravnosnažno je osudio funkcionere i zaposlene u lokalnoj samoupravi Novog Pazara zbog zloupotreba službenog položaja, trgovine uticajem i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Taj sud je, delimičnim usvajanjem žalbe Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu, preinačio presudu Višeg suda u Kraljevu tako što je trojici okrivljenih uslovne kazne zatvora preimenovao u kazne zatvora koje će izdržavati u prostorijama u kojima stanuju, uz primenu elektronskog nadzora (nošenje nanogvice).

Drugostepenom presudom, bivši pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, a sada član Privremenog organa, Ensar Škrijelj osuđen je na godinu dana zatvora u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzora.

On je proglašen krivim za trgovinu uticajem i produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Prvostepenom presudom Škrijelj je bio osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu dana zatvora koja se neće izvršiti ukoliko za dve godine, od dana pravnosnažnosti, ne izvrši neko krivično delo.

Apelacioni sud u Kragujevcu sa godinu dana zatvora u kućnim uslovima, uz nošenje nanogvice, osudio je i radnika Gradske uprave Muzafera Dragulovčanina zbog produženog krivičnog dela trgovina uticajem.

On je prvostepenom presudom bio uslovno osuđen na godinu dana zatvora ukoliko za dve godine ne izvrši neko krivično delo.

Preinačena je i kazna bivšem direktoru Zavoda za urbanizam Suatu Ljajiću kojeg je Apelacioni sud u Kragujevcu osudio na šest meseci zatvora u prostorijama kojima stanuje, uz nošenje elektronskog nadzora, a zbog produženog krivičnog dela trgovina uticajem.

Odlukom Višeg suda u Kraljevu Ljajić je bio uslovno osuđen na šest meseci zatvora ukoliko u naredne dve godine ne počini novo krivično delo.

“U ostalom delu, žalba Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, kao i žalbe branilaca okrivljenih su odbijene kao neosnovane, a prvostepena presuda u nepreinačenom delu je potvrđena”, odgovorili su nam iz Višeg suda u Kraljevu.

To znači da su potvrđene kazne od pet meseci zatvora, uslovno na dve godine, Seadu Aliću, Aladinu Imamoviću, Edisu Vatiću i Nenadu Periću zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Oni su uhapšeni u novembru 2020. godine, zajedno sa bivšim direktorom Javnog komunalnog preduzeća “Gradska čistoća” Eminom Omerovićem koji je sa POSK Višeg tužilaštva u Kraljevu zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela.

Sporazum je prihvatio i Viši sud u tom gradu pa je Omerović zbog zloupotrebe službenog položaja pravnosnažno osuđen na pet meseci zatvora, uslovno na godinu dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *