Popis pokazao: Uvećali se samo Novi Pazar, Novi Sad i Beograd!

0

Viši naučni saradnik Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka Ivan Marinković upozorio je da je popis pokazao da je u 95 odsto naselja prisutna depopulacija, što znači da manji broj stanovnika u odnosu na 2011. godinu ima čak 4.429 naselja.

Ilustracija

Od 4.721 naselja u Srbiji gotovo svako deseto nema dete, u čak 55 nema nijedne žene, a 545 nema žensko stanovništvo u optimalnom reproduktivnom dobu, od 20-74 godine.

Jedina veća naselja koja se nisu umanjila između dva popisa su Novi Pazar, Novi Sad i Beograd.

Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji ima pozitivan prirodni priraštaj i pozitivan migracioni saldo – u poslednjih 20 godina broj stanovnika je porastao za 35 odsto, pa sada u njemu živi 67.000 ljudi više nego 2002.

Novi Pazar beleži porast broja stanovnika isključivo zahvaljujući pozitivnom prirodnom priraštaju, jer se iz tog grada stanovništvo više iseljava nego što se doseljava, rekao je Marinković.

On je naveo da Beograd ima negativan prirodni priraštaj, ali beleži porast broja stanovništva za svega četiri odsto pre svega zbog priliva stanovništva, unutrašnjih migracija iz cele Srbije.

Najveće smanjenje broja stanovnika između dva popisa imaju opštine u jugoistočnom delu Srbije, pre svih Crna Trava i Gadžin Han, koje imaju trećinu stanovništva manje, a potom Medveđa, Babušnica i Bosilegrad, gde ih je manje za četvrtinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *