Poljski ministar se plaši Rusije: Zapad mora da se naoružava

0
Sikorski je, nakon posete Kijevu, rekao i da bi zapadne vlade trebalo da ponude dugoročne ugovore kompanijama za proizvodnju oružja ili da same finansiraju proizvodnju
Novi ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski i premijer Donald Tusk

Nakon povratka iz prve inostrane posete susednoj Ukrajini, novi ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski pozvao je evropske zemlje da intenziviraju dugoročne planove za vojnu proizvodnju i poručio da se Zapad mora ponovo naoružavati zbog ruske pretnje.

“Zapad se mora ponovo naoružavati suočen s ruskom pretnjom. Vojna proizvodnja ne može ostati na mirnodopskim osnovama dok traje rat u Ukrajini. Ratove ne odlučuju taktički angažmani već industrijski kapaciteti, a mi tu zaostajemo”, poručio je Sikorski posle posete Kijevu, prenosi londonski “Gardijan”.

Ocenio je da bi zapadne vlade trebalo da ponude dugoročne ugovore kompanijama za proizvodnju oružja ili da same finansiraju proizvodnju.

Sikorski, koji je ovog meseca preuzeo dužnost ministra spoljnih poslova, sastao se u petak, 22. 12, u Kijevu s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, sa premijerom Ukrajine Denisom Šmihalom i sa ministrima spoljnih poslova i odbrane zemlje.

Kijev je posetio u vreme smanjenog entuzijazma u Ukrajini izazvanog ratnom iscrpljenošću, strahom od početka nove zime i slabljenja podrške zapadnih saveznika zbog blokade velikih paketa finansijske pomoći EU i SAD, dodaje “Gardijan”.

“Bilo je lako osećati entuzijazam za Ukrajinu dok su Ukrajinci uspešno preuzimali svoje teritorije od Rusa. Pravi test našeg strpljenja i odlučnosti je sada, kada je došlo do zastoja”, rekao je Sikorski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *