Novopazarac Jusuf Koca najjači čovjek 19. vijeka u svijetu

0

Krajem 19. vijeka, figura Jusufa Koce, poznatog kao “Strašni Turčin”, dominirala je svijetom rvanja. Rođen u Sitniču, Pazar, 1857. godine, Koca je od malih nogu pokazivao izuzetnu fizičku snagu i visinu. Sa 22 godine, pridružio se Osmanlijskoj vojsci, najprije u Yeni Bazar, a zatim u Turskoj.

Jusufova fizička snaga bila je legendarna, a njegova sposobnost da se nosi sa više protivnika odjednom izdvajala ga je kao jedinstvenog. Sa 35 godina, na nagovor turskog pisca Rize Tehvika, Koca se okreće profesionalnom rvanju, uskoro postajući poznat kao novi Herkules.

Nakon što u Osmanlijskom carstvu nije našao dostojnog protivnika, Koca se uputio u Europu, gdje je brzo stekao slavu pobjeđujući sve šampione. Njegova slava rasta je i preko okeana, do Amerike, gdje je 1898. godine pobijedio trojicu najjačih rivala: Amerikanca Evan Lewisa, Jermenca američkog porijekla Roberta Monogiana i Kazahstanca Kizilcikli Mahmuda.

Tragično, Jusufova priča završava 4. jula 1898. godine. Nakon velikog takmičenja, Koca se ukrcava na brod za Europu. U kanadskim vodama, brod se nasukao, a Jusuf je herojski spasao oko 30 ljudi, ali je pri tome izgubio vlastiti život.

Jusuf Koca postao je legenda, čije je porijeklo postalo predmet rasprave. Dok su neki tvrdili da je rođen u Bugarskoj ili Francuskoj, istina je da je njegov dom bio Novi Pazar. Osim svoje sportske slave, poznat je i po ljubavi prema Nafiye Ismailov, Bugarki, čije je prezime ponosno nosio u svojim borbama.

Jusuf Koca, sa svojom snagom, hrabrošću i humanosti, ostaje trajno upamćen kao jedan od najvećih sportskih junaka 19. vijeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *