Koji su optimalni mikroklimatski uslovi u ovčarniku

0

Za intezivan uzgoj ovaca, ovčarnik mora da ispunjava određene uslove. Koji su optimalni mikroklimatski uslovi za uzgoj ovaca možete saznati u tekstu koji sledi. 

ovcarnik
Potrebne mikroklimatske uslove postižemo pravilnim izborom materijala za gradnju, pravilnim rasporedom i veličinom ventilacionih otvora.
 
Osnovni mikroklimatski uslovi u ovčarniku svode se na:
  1. Optimalnu temperaturu u ovčarniku, tj. temperaturu koja najviše odgovara ovci, je ona koja se nalazi u intervalu 6 i 18° C.
  2. Niža temperatura od 5° C u objektima je nepovoljna za sve kategorije, a naročito za podmladak.
  3. Optimalna temperatura u objektu ne sme da bude veća od 27° C.
  4. Optimalna temperatura za rano odlučenu jagnjad je 18°C.
  5. Optimalna relativna vlažnost vazduha za sve kategorije ovaca iznosi 50 – 80 %.
  6. Dozvoljeni sadržaj ugljendioksida u litri vazduha je do 0,035 %, ugljenmonoksida 0,003 %, a sumporvodonika do 0,002 %.
  7. Sistem ventilacije mora da obezbedi dovoljno svežeg vazduha sa zaštitom od prodora velikih masa hladnog vazduha, i to zimi u količini od najmanje 30 m³ vazduha na sat po grlu, a leti i do 120m³.
  8. Maksimalna brzina ovako ubačenog vazduha ne sme biti veća od 0,5m/s.
  9. U ovčarniku mora biti obezbeđeno dnevno svetlo preko prozora i to u površini od najmanje 1/20 podne površine, s tim da se noću obezbedi električno osvetljenje od 60 luksa, a zavisi od tehnološkog procesa proizvodnje i kategorije životinja. Tako na primer, u porodilištu intenzitet osvetljenja treba da iznosi 80 – 100 luksa.

 

agromedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *