Izrael ignorisao informacije obavještajnog oficira o pripremanju velikog napada!

1

U izvještaju se navodi da je jedna službenica citirala visoke zvaničnike Hamasa kako su uzvikivali slogane koje je u izvještaju opisala kao “borbene pokliče”.

Ona je tada naglasila: “Oni se treniraju, sa velikim snagama, za veliki događaj… Ovo je priprema za pravu stvar.”

Oficir sa činom potpukovnika Obavještajnog odjela izraelske vojske namjerno je smanjio tim obavještajnih operativaca, zaduženih za prikupljanje obavještajnih podataka o aktivnostima pokreta Hamas, kako tim ne bi radio noću, kao ni vikendom. Ovo je otkrila Izraelska javna radiodifuzna korporacija (Kan) u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

U izvještaju se navodi da je spomenuti oficir na “zatvorenom predavanju” prije otprilike dvije godine rekao da “upozorenje u Gazi neće doći iz klasičnih izvora”, ukazujući da će obavještajne informacije o tome šta Hamas planira “doći ili od privatnog izvora, ili iz cyber prostora, a ne na osnovu taktičkog prisluškivanja.”

Uprava za radiodifuziju citirala je obavještajni izvor, koji je upoznat s detaljima, da prisustvo obavještajnog tima ne znači nužno da je mogao izdati na vrijeme upozorenje o iznenadnom napadu koji je izveo Hamas. On je, međutim, naznačio da će to biti ispitano u istragama koje će biti vođene naknadno.

Iako nije potvrdio da bi rad obavještajnog tima nužno spriječio napad Hamasa, isti izvor je naglasio da je „mogao pomoći u stvaranju prave slike situacije u realnom vremenu, usred haosa u prvim satima napada, kao što su mjesta na kojima su se skrivale elitne snage (borci) pokreta Hamas, koji su tokom napada bili prisutni u naseljima „pojasa Gaze“.

Radiodifuzna korporacija je navela: “Smanjenje broja zaposlenih i radnih sati ukazuje na neuspjeh u raspoređivanju prioriteta unutar obavještajne službe.”

“Kontrola kibuca”; “U potpunosti smo spremni i čekamo upute.”

U tom kontekstu, list “Haaretz” je u ponedeljak na svojoj internet stranici preneo da je oficir u Vojnoobaveštajnom odeljenju, koji je ranije upozorio na moguću “operaciju masovne infiltracije” boraca  al-Qassam brigade, vojnog krila pokreta Hamas, poručila svojim čelnicima da su pripadnici Hamasa završili vojnu vježbu, uz riječi: “Završili smo ubijanje svih stanovnika kibuca.”

Prema izvještaju izraelskog kanala 12, 6. jula ove godine, službenica je poslala mejl svojim komandantima pod naslovom: “Smrt u kibucu, po svaku cijenu”.

Prema izvještaju, službenica je u istom pismu spomenula da je “krajem prošlog maja održana ‘luda’ obuka za dvije ‘elitne’ kompanije, u prisustvu više visokih dužnosnika Hamasa.”

Obuka je, prema istom pismu, bila “duga i iscrpljujuća i trajala je od jutarnjih sati do osam i trideset uveče”, a uključivala je pripadnike Al-Qassama koji su vozili vozila na četiri točka i motocikle. To je takođe uključivalo obuku u obaranju izraelskog aviona i drona.

Prema službeniku, glavna obuka pripadnika Hamasa bila je fokusirana na “kontrolu kibuca, koji su zvali izmišljenim imenom”, navodi se u izvještaju.

Oficir je pokazao na drugu metu koju su identificirali pripadnici Hamasa, a to je bila “vojna baza za obuku”. S tim u vezi, službenica je u svojoj poruci upozorenja napisala: „Izdate su instrukcije da se ubije cijela posada“.

Tri dana kasnije, još jedan pripadnik iste jedinice je obaviješten da je izvedena dodatna obuka za dodatne bataljone u Hamasu, gdje se svaki bataljon obučavao za poseban i specifičan cilj.

U izvještaju se navodi da je službenica potom poslala još jedan e-mail, gde je navela da se tokom obuke dogodio sljedeći razgovor (među pripadnicima Hamasa): ‘Kako si i kakvo je vaše stanje spremnosti? “Čekamo instrukcije od vas kako bismo mogli ući preko kapija, mi smo potpuno spremni, čekamo instrukcije od vas.”

Viši izraelski oficir: nerealan scenario

Kasnije, 12. jula, po prvi put, viši obavještajac u regionu odgovorio je na ovu opsežnu mejl prepisku. Iako je oficir pohvalio službenicu za njen rad, složio se da „vježba zvuči suludo“ te je napisao: “Opisani scenario vježbe potpuno je imaginaran, te moramo vidjeti šta je od toga realno.”

I nakon toga ista službenica je insistirala na informacijama koje je dala, te je iznijela i svoju analizu o tome, rekavši: „Oštro poričem postojanje imaginarnog scenarija. Teško mi je zamisliti da je svrha toga (vojne obuke) bila vježbanje zamišljenog scenarija i podizanje morala.” Po mom mišljenju, ovaj scenario je vrlo vjerojatan, uglavnom zato što Hamas ima sposobnost da ga implementira.

Jedan od oficirskih kolega poslao je i drugu poruku u kojoj potvrđuje da dijeli stav i analizu službenice, te u svojoj poruci kaže: “Potvrđujem da se potpuno i kategorički ne slažem sa pretpostavkom da se radi o izmišljenom scenariju”.

“Pripremite se za pravu stvar”.

Službenica je takođe potvrdila da je ovo što se dešava “strateški događaj”, prema informacijama koje ona ima. Kako je rekla, “Ovo je plan osmišljen da započne rat.”

U izvještaju se navodi da je službenica, dok je špijunirala obuku, citirala visoke zvaničnike Hamasa koji su uzvikivali slogane koje je izvještaj opisao kao “borbene pokliče”. Ona je naglasila: “Oni se treniraju, sa velikim snagama, za veliki događaj… Ovo je priprema za pravu stvar.”

Sa svoje strane, izraelska vojska je izjavila: “Ovih dana, izraelska vojska je potpuno fokusirana na borbu protiv terorističke organizacije Hamas. Nakon rata, izraelska vojska će provesti dubinsku, pažljivu i beskompromisnu istragu i objaviti njene rezultate javnosti.”

1 thought on “Izrael ignorisao informacije obavještajnog oficira o pripremanju velikog napada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *