Generalni sekretar Hezbolaha, Hasan Nasralah, obećao osvetu Jevrejima

0
Slika objavljena na zvaničnom sajtu Alija Hamneija 25. septembra 2019. na kojoj se vidi Hamnei, iranski vrhovni vođa, levo, zajedno sa šefom Hezbolaha Hasanom Nasralahom, u sredini, i komandantom snaga Kuds korpusa Islamske revolucionarne garde Kasemom Sulejmanijem

„Bojište je tu. Vreme je tu, noći čekaju sve nas, i videćemo se ponovo.“

Nasralah hvali akcije Huta i kaže da je izraelsko ubistvo vođe Hamasa pokušaj da se „predstavi slika pobede“.

Dan nakon što je izraelski dron ubio visokog lidera Hamasa Saleha al-Arurija u bejrutskom naselju Dahiieh, strahovi od sveopšteg rata između Libana i Izraela bili su u vazduhu, uoči govora lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Nasralah se osvrnuo na ubistvo u poslednjem delu televizijskog govora koji je održao u sredu u trajanju od sat i dvadeset minuta, u kojem je rekao da Hezbolah ne može da ćuti.

„Ne moramo mnogo da govorimo, i baš kao što smo rekli u našoj jučerašnjoj zvaničnoj izjavi, ovaj ozbiljan zločin neće ostati bez odgovora ili nekažnjen“, rekao je Nasralah.

Govor Nasralaha bio je unapred isplaniran za godišnjicu ubistva visokog iranskog generala Kasema Sulejmanija, koji je ubijen u napadu američke bespilotne letelice u Iraku 2020.

Lider Hezbolaha rekao je publici u Bejrutu da je ubistvo Arurija znak da Izrael „pokušava da predstavi sliku pobede“ kada vojska te zemlje nije postigla svoje ciljeve u vojnoj kampanji u Gazi.

Nasralah je u svom govoru izneo više od deset tačaka. On je pohvalio jemenske Hute za napade na brodove u Crvenom moru i iranske frakcije koje napadaju američke baze u Iraku. Lider je, međutim, naglasio da te razvoje nije koordinirao Teheran i da su rađeni nezavisno jedan od drugog.

Izrael još uvek nije zvanično preuzeo odgovornost za napad u kojem su ubijeni Aruri i dva komandanta Hamasovog vojnog krila, Brigada Al-Qassam. Međutim, Izrael je rekao da je spreman da se suoči sa bilo kakvom odmazdom libanskog pokreta Hezbolah, saveznika Hamasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *