Direktor Crvenog krsta u Gazi: Ljudska patnja u Pojasu Gaze je nepodnošljiva

0
Mirjana Špoljarić Egger direktorka medjunarodnog Crvenog krsta

Predsednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Mirjana Špoljarić pozvala je na redovan dotok humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ocenivši da je nivo stradanja naroda u opkoljenom Pojasu nepodnošljiv, u svojoj prvoj poseti opkoljenom Pojasu Gaze od početka izraelske agresije.

Predsednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta je tokom posete Pojasu Gaze govorila o svojim zapažanjima o stradanju stanovnika Gaze i raseljenih lica, uz napomenu da u Gazi nema bezbednog mesta. Ona je rekla: „Nivo ljudske patnje je nepodnošljiv i neprihvatljivo je da civili nemaju bezbedno mesto u Gazi i „Pod postojećom vojnom opsadom, u ovom trenutku nema adekvatnog humanitarnog odgovora“.

Špoljarićeva je ponovila pozive Crvenog krsta na zaštitu i poštovanje civila i primenu međunarodnog humanitarnog prava. Ona je rekla: „Svrha moje posete je jačanje napora usmerenih na ublažavanje očajne humanitarne situacije. Izraziću svoju duboku zabrinutost zbog teškog položaja civila i naglasiti punu posvećenost MKCK-a da učini sve što je moguće da ublaži njihovu patnju. Uputili smo hitan apel za zaštitu i poštovanje života civila svih strana, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, a danas ponavljam ovaj poziv.

Šef Međunarodnog komiteta Crvenog krsta pozvala je da se dozvoli protok pomoći u opkoljeni pojas: „Mora se dozvoliti da pomoć redovno i bez smetnji dolazi u Gazu, a prema svima onima koji su lišeni slobode mora se postupati humano.

Špoljarić je pohvalila humanitarno primirje koje je održano prethodne nedelje, izražavajući spremnost Crvenog krsta da podrži slične sporazume koji bi umanjili patnje naroda u Pojasu Gaze: “Međunarodni komitet Crvenog krsta je spreman da podrži dalje humanitarne sporazume koji će smanjiti patnju i tugu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *