Budžet Novog Pazara za 2024. godinu 38 miliona eura

0

Budžet Grada Novog Pazara za 2024. godinu trebalo bi da bude nešto veći od 4,4 milijarde dinara (38 miliona eura), što je za oko 300 miliona dinara manje u odnosu na drugi rebalans ovogodišnjeg, saznaje radio Sto plus.

Najviše novca u gradsku kasu, preko 2,3 milijarde dinara, trebalo bi da se slije od naplate poreza i to poreza na dohodak (1,4 milijarde), na imovinu (547 miliona), a nepokretnosti (390 miliona dinara).

Slede prihodi od lokalnih komunalnih taksi koji iznose nešto manje od 1,2 milijarde dinara. Lokalna samouprava očekuje i 900 miliona transfera sa republičkog nivoa, dok preneta sredstva iz ranijih godina iznose 149 miliona dinara.

Najviše novca iz gradskog budžeta biće utrošeno na primanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi, preko 1,3 milijarde, nakon čega sledi korišćenje usluga i roba sa 1,2 milijarde dinara.

Među najznačajnijim, kapitalnim projektima, u nacrtu budžeta navedeni su izgradnja komunalne infrastrukture za šta je namenjeno 180 miliona dinara, izgradnja zgrade za socijalno stanovanje i omladinskog centra sa po 40 miliona dinara i druga faza IT centra sa 39 miliona dinara.

Grad planira da sledeću budžetsku godinu završi u deficitu od devet miliona dinara.

Javna rasprava o nacrtu budžeta Novog Pazara za 2024. godinu biće održana u sredu, od devet časova, u Multimedijalnom centru.

Pred javnu raspravu, početkom decembra, održano je onlajn anketiranje u okviru kojeg su građani Novog Pazara mogli da glasaju za finansiranje nekog od predloženih projekata ili dopišu svoj.

Najviše glasova dobio je projekat izgradnje prihvatilišta za pse i mačke lutalice (37 odsto) i nove osnovne škole u Šutenovcu (25 odsto). Na trećem mestu je projekat izgradnje zgrade za socijalno stanovanje (14 odsto), a četvrtom izgradnja plutajućih pregrada na rekama (13 odsto).

Ti projekti su već bili unapred planirani, a za neke završeni i tenderi pre anketiranja, tako da se njihova realizacija u 2024. godini očekivala čak i da niti jedan građanin nije glasao za njih.

(Radiostoplus)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *