Bezimeni na Zemlji, poznati na nebu: Žrtve izraelskih bombi zakopane u Gazi

0

Najmanje 62 tela, uglavnom žena i dece, sahranjena su u masovnoj grobnici po treći put od početka izraelske ofanzive.

Tela neidentifikovanih Palestinaca postavljena su za sahranu kako bi se u mrtvačnici bolnice al-Šifa napravilo mesto za još ubijenih Palestinaca. [Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera]

Grad Gaza – Desetine umotanih tela leže na tlu ispred bolnice al-Šifa dok se gomila okuplja, spremna da ih odnese do poslednjeg počivališta.

„Moramo odati počast mrtvima tako što ćemo ih sahraniti“, odjekuje muški glas u nedelju.

Taj dan je bio drugačiji od slične scene koja se svakodnevno ponavlja u ovoj bolnici.

Neke od pokrova su veće od drugih, što nije znak korpulentnijeg pokojnika, već zato što se u njima nalaze ostaci više osoba. Mnogi ostaci su delimični.

Procenjuje se da se na terenu nalaze 62 Palestinca. Oni su ubijeni u izraelskim napadima, ali su ili bili previše unakaženi da bi se identifikovali ili ih niko nije preuzeo jer su im čitave porodice ubijene.

„Sahranjujemo u masovnu grobnicu na desetine tela nepoznatih ljudi koji su ubijeni u izraelskim masakrima“, rekao je Salama Maruf, šef vladine kancelarije za medije u Gazi.

„Ne znamo njihov identitet na ovoj Zemlji, ali oni su poznati na nebesima“, nastavio je.

Više od 8.000 Palestinaca je ubijeno u Gazi u izraelskim napadima od 7. oktobra, uključujući oko 4.000 dece i skoro 2.000 žena.

Mrtvačnica u Al Šifi je prepuna od prvog dana napada, a takođe je postavljen i šator za još više tela, rekao je Maruf. Volonteri se okupljaju kako bi sahranili neidentifikovane ljude kako bi im dali dostojanstvo u smrti i oslobodili prostor jer očekuju da uđe još tela.

Neidentifikovana tela stigla su u bolnicu nakon što je Pojas Gaze pao u potpuni prekid komunikacija u petak, u noći najtežeg izraelskog bombardovanja teritorije.

„Svi koji su te noći stigli u bolnicu bili su raskomadani“, rekao je Maruf. „Zajedno smo sahranili šestoro dece jer su im tela bila isečena na komade. Sakupili smo njihove ostatke i stavili ih u jedan pokrov.”

Maruf je rekao da prekid interneta i komunikacija omogućava Izraelu da „sakrije svoje zločine“, a svoje vazdušne napade i prateće akcije protiv Palestinaca opisao je kao „brutalni holokaust“.

Izrečena je brza molitva nad telima pre nego što su utovarena na otvorene krevete kamioneta da budu sahranjena na groblju za hitne slučajeve.

„Istorija će suditi onima koji su dozvolili da nam se to dogodi i nisu učinili ništa da pomognu ili zaustave ovu agresiju“, rekao je Maruf.

 

Većina neidentifikovanih tela, koja su raskomadana, su tela žena i dece. [Abdelhakim Abu Riash/Al Džazira]
Salama Maarouf [u zelenoj košulji] kaže da su nagomilani zločini Izraela nad Palestincima „brutalni holokaust“. [Abdelhakim Abu Riash/Al Džazira]
Nakon brze sahrane, volonteri pomažu u transportu tela koja će biti sahranjena u masovnu grobnicu. [Abdelhakim Abu Riash/Al Džazira]
Jedna plaštanica je obeležena rečima „delovi tela nepoznate dece“. [Abdelhakim Abu Riash/Al Džazira]
Ovo je treći put da je bolnica al-Šifa morala da sahranjuje neimenovana tela u masovnu grobnicu od 7. oktobra. [Abdelhakim Abu Riaš/Al Džazira]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *