Bajina Bašta:Toplana u programu za rad na biomasu

0

BAJINA BAŠTA-Drugu fazu programa „ Obnovljivi izvori energije“ –razvoj tržišta bio mase u Republici Srbiji,“ Evropska unija odlučila je da podrži sa 10 miliona evra.

Na taj način će se obezbediti finansiranje izgradnje i rekonstrukcije do pet sistema daljinskog grejanja koje će zameniti fosilna goriva. Toplane će preći na korišćenje biomase kao energenta umesto uglja i mazuta.

Ovaj projekat izuzetno je značajan za opštinu Bajina Bašta jer će ona, Novi Pazar, Prijepolje, Majdanpek, Niš i Rača koristiti ta sredstva. Inače, ceo projekat je vredan 31,9 miliona dinara. Ovu vest potvrdila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović -Handanović. Prelazak toplana na biomasu ,kao energenta, doprineće da emisija ugljendioksida smanji se za 88 posto, a sumpordioksida biće gotovo potpuno eliminisana. Time će se doprineti stvaranju mnogo zdravije i kvalitetnije životne sredine. O prelasku bajinobaštanske toplane na biomasu počelo se govoriti pre nekoliko godina. Bilo je priče da će se to desiti u prvoj fazi evropske podrške, kada su četiri grada u Srbiji dobila toplane na biomasu,,ali se to nije desilo.

Izvor: zoomue.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *