Agencija za sprečavanje korupcije proverava imovinu tužilaca i pomoćnika ministara

0

Agencija za sprečavanje korupcije proveriće tokom ove godine imovinu i prihode koje su, između ostalih, prijavili pomoćnici ministara i šefovi osnovnih tužilaštava, među kojima je i troje Novopazaraca, saznaje radio Sto plus.

Na spisku godišnjeg plana provere Agencije za sprečavanje korupcije nalazi se ukupno 280 funkcionera, među kojima su i vršilac funkcije glavnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru Azra Fetahović (Spahić), kao i pomoćnici ministara prosvete, odnosno, turizma i omladine Elma Elfić i Aleksandar Vukićević.

U imovinskoj karti Spahić, poslednji put objavljenoj još pre četiri godine, kada je bila zamenica tužioca, navedena je samo mesečna zarada od 113.120 dinara, bez vlasništva nad pokretnom ili nepokretnom imovinom.

Vukićević je u imovinskoj karti iz avgusta prošle godine prijavio mesečnu zaradu od 186.400 dinara, vlasništvo nad automobilom “volvo v40” iz 2013. godine, koji je stekao kupovinom i nasledstvo devetog dela šume površine nešto manje od četiri hektara, njive od 1,8 hektara i 31 ara voćnjaka.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Elma Elfić je u imovinskoj karti iz januara ove godine prijavila mesečna primanja od 187.966 dinara, uz troškove prevoza od 2.990 dinara. Od nepokretne imovine, bivša supruga sandžačkog muftije i osnivača Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, prijavila je kuću od 479 kvadrata, stan od 86 i garažu od 20 kvadrata koje je kupila, dok je stan od 98 kvadrata nasledila. Poseduje automobil “bmw 520d” iz 2013. godine koji je kupila, kao i 100 odsto vlasništva nad “El-max” kompanijom iz Novog Pazara, nominalne vrednosti 500 evra.

Godišnji plan provere imovine i prihoda funkcionera donosi direktor Agencije za sprečavanje korupcije, a njime se proveravaju tačnost i potpunost podataka u izveštajima funkcionera.

Plan se donosi na osnovu prethodne analize, pri čemu se naročito vodi računa o kategoriji javnih funkcionera, visini njihovih primanja i finansijskih sredstava iz budžeta kojim raspolažu organi u kojima su na funkciji.

Agencija je prošle godine proveravala imovinu i prihode državnih sekretara u ministarstvima, među kojima su bili Mirsad Đerlek i Rejhan Kurtović.

Izvor: Radiostoplus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *